2018-12-10 10:46:40• hírek • közlemény

Előadás az 1990 utáni társadalmi és politikai változásokról

Az RMDSZ által elindított, A romániai magyarság 100 éve című történelmi előadások sorozata 2018. december 13-án zárul Szatmárnémetiben. A záró előadást dr. Kiss Tamás, szociológus, a kolozsvári Kissebségkutató Intézet tudományos munkatársa tartja.

Az előadás Metamorphosis Transylvaniae (1990-2018). Az erdélyi magyar közösséget érintő társadalmi és politikai folyamatok a rendszerváltást követően címmel a Ceaușescu rezsim 1989 decemberi bukása utáni társadalmi, intézményes és politikai változásokat vizsgálja. 1990-ben az erdélyi magyar közösség számára is új helyzet teremtődött, amely során formalizálódott a politikai érdekképviselet és megindult a kisebbségi intézményrendszer újjáépítése. Az erdélyi magyar elitek és a román politikai szereplők között folyamatossá vált egyfajta alkufolyamat, megteremtődtek egy intézményesen fenntartott etnikai párhuzamosság alapjai, ugyanakkor a román nemzetállami szerkezetből adódó alapvető egyenlőtlenségeket nem sikerült felszámolni és folyamatossá vált a magyar közösség társadalmi marginalizációja.
 

Az előadásra 2018. december 13-án, 17 órai kezdettel, a szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében kerül sor. A szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: